Sigridslunds konserter höst o vinter 2022

4 kvällar med livemusik på Sigridslund!

30 sept, 29 okt, 18 nov och 16 dec

Konserterna sker inomhus! Caféet öppnar kl. 18 för ev förtäring och dryck innan. 
Alla konserter startar kl 19 och kostar 250 kr/pers
pensionär / studerande 220 kr/pers 0-7 år gratis i vuxens sällskap

HILLEVIENSEMBLEN    
30 sept KL 19

I september 1916 arrangerades en spelmanstävling i Sundsvalls Stadshussalong. Bland de tävlande stack ett namn ut - Hillevi Öberg, 18 år och den enda kvinnliga fiolspelaren. Hon imponerade stort på juryn och hennes kraftfulla spel gav henne en tredjeplats.

 100 år senare såg folkmusikern Emma Ahlberg Ek en notis om detta i ett arkiv och bestämde sig för att ta reda på vem Hillevi egentligen var. Hon upptäckte fler och fler ledtrådar som visade en färgstark kvinna med ett spännande levnadsöde.
I denna fängslande musik- och berättarföreställning får publiken följa Hillevi på hennes resa i musikens tjänst, från bondehemmet i Borgsjö och vidare ut i världen med fiolen som ledstjärna. Hennes historia och egna polskor varvas med Emmas nyskrivna musik, allting framfört och berättat av Hilleviensemblen.
MEDVERKANDE
Emma Ahlberg Ek - femsträngad fiol
Patrik Grundström - kontrabas
Valter Kinbom - slagverk
Markus Räsänen - dragspel

Ray Cooper &Gustav Andersson 
29 okt kl.19

Den internationella Malmköpingsbon Ray Cooper kommer återigen till Sigridslund och sjunger samt spelar sin musik.
Även denna gång har han med sig Gustav Andersson på klaviatur.
Britten Ray Cooper är en mycket rutinerad musiker. Han var länge en del av det brittiska folkrockbandet Oysterband, med vilka han turnerade i 27 länder, och de har vunnit flera utmärkelser i England. Bandet deltog även på b-sidan av Chumbawambas superhit "Tubthumping", och har även turnerat med The Pogues. Sedan 2013 kör Ray solo vilket har resulterat i 4 album hittills. Det senaste, "Land of heroes" släpptes i april i år. Texterna är berättande och fängslande.

Håkon Kornstad Trio 
18 nov kl 19

Saxofonisten och tenoren Håkon Kornstad bildade 2016 en trio med två av de bästa improvisationsmusikerna på den europeiska musikscenen och tillsammans skapar dom musikalisk magi.

Repertoaren blandar klassiska sånger och operaarior med improvisation och samspel. Musiken är ständigt i rörelse och flödet av idéer och det musikaliska samtalet påminner om mer experimentell jazz. Men det här är inte modern jazz, i alla fall inte på det vanliga sättet. Varje konsert är en frimodig resa genom ett landskap fullt av värme och humor och alltid tillsammans med publiken som kan vara jazzkatter, operanördar eller alla vi som vill att musiken ska vara levande. Kom och låt dig förtrollas!
Håkon Kornstad - tenor, tenorsaxofon, flöjt
Frode Haltli - accordeon
Mats Eilertsen - kontrabas

Julkonsert med trion KVIGA 
16 dec kl 19

Ur de mörkaste arkiv har Kviga rotat fram folkmusikenskattens julpärlor. De säregna jultraditionerna med staffansgång, julespel och lussebrud får plats och förklaring i de gamla medeltidsballaderna och sånglekarna. Med glimten i ögat tolkar Kviga julen som ni aldrig har hört den förut-övernaturlig och vild.
Toppen och botten, på sång och bas, hör vi Ida Hellsten. Hon är uppvuxen i det Östgötska folkmusiklivet men har både folk och jazz på repertoaren. Med en kandidatexamen i folksång från KMH är hon den berättande rösten i Kviga.
Med många strängar på sin lyra är Lovis Jacobsson gruppens knäppinstumentalist. Med bl.a. gitarr, cittern och ibland lite spelpipa är hen en groovemaskin som lyfter det mesta. Efter flera år på olika folkhögskolor har hen nu också en kandidat i folkmusik på cittern vid Kungliga Musikhögskolan.
Nina är multiinstrumentalist och sångerska med en internationell karriär som barockmusiker bakom sig. Den tidiga musiken har nu ersatts med folkmusik och egna genreöverskridande projekt. I Kviga spelar hon på svenska traditionella flöjter såsom härjedalspipa och sälgflöjt och sjunger.
Med denna annorlunda sättning med fokus på textgestaltning och sväng spelar vi en jul ni sent kommer att glömma!