Sigridslunds konserter 2023

kvällar med livemusik på Sigridslund!

Bengan Janson 18 juli !FULLBOKAD!

Att placera in den glade spelmannen Janson i ett fack låter sig inte göras. Med hänsynslös lust ger han sig in i jazzens, visans, folkmusikens och musik- komikens värld, allt är spelbart.

Genom en nära publikkontakt och en osedvanlig musikalisk begåvning hanterar han både tangenter och publik på ett märkvärdigt lättsamt och begåvat sätt.


Breda Gatan 25 juli

Kvartetten består av fyra starka personligheter med stor utstrålning, som har slagit sig samman för att framföra visor med humor, svårmod och berättelsen i fokus.

Bakom namnet hittar vi folksångerskorna Emma Härdelin och Johanna Bölja Hertzberg, fiolspelmannen Kjell-Erik Eriksson och Ola Hertzberg på nyckelharpor, så räkna med underskön sång och tätt samspel.

West Of Eden 1 aug

West of Eden är ett svenskt band med starka rötter i den engelska och irländska folkmusiken. Under drygt 20 år har de sakta men säkert byggt upp ett rykte som gjort dem till ett internationellt väletablerat band med regelbundna turnéer i Kina, Tyskland, Storbritannien & Benelux m.m

Väsen möter duon
Gudrun Wahlter & Jürgen Treyz  5 aug

Väsen från Sverige och Gudrun Wahlter & Jürgen Treyz från Tyskland har känt varandra länge och jammat och delat konserter på turnéer i framför allt Tyskland. Nu möts de för första gången på svensk mark.

Väsen har turnerat världen runt med sin Väsenska version av svensk folkmusik i massor av år. Gudrun Wahlter & Jürgen Treyz har också turnerat runt i världen nästan lika länge med hjärtat i den keltiska musiktraditionen.


Brixmark & New Holland Band 8 aug

Leif Brixmark & New Holland Band trollar med text och musik så att glädje uppstår” skrev en tidning om denna grupp. Deras konserter beskrivs som en musikalisk häxkittel som sjuder av inslag ur så många stilar att den färdiga anrättningen inte låter som någon eller något annat.

Leif Brixmark svarar för de flesta kompositionerna (ett och annat lånat stycke har även letat sig in i repertoaren) och de behandlas av de skickliga musikerna till en vital hybrid där den svenska vistraditionen krockar med grekisk musik och klezmer, där den afroamerikanska jazzen och bluesen möter europeiskt burleskeri

Malin Foxdal Trio 19 aug

Malin Foxdal Trio bjuder på folkmusik, visa och jazz i en innerlig och personlig konsert, där Joni Mitchell samsas med Dan Andersson och Monica Zetterlund, såväl som folkliga visor och egna låtar.  Malin har under sina 20 år som artist mutat in ett alldeles eget område i svensk folkmusik och visa och vunnit både publikens och kritikernas hjärtan. Hon har genom åren samarbetat med bl a Peter Carlsson & Blå Grodorna, Lena Willemark, Sofia Karlsson och Mikael Samuelsson. Hon har sjungit huvudrollen i Nils Lindbergs Requiem, varit Artist in Residence på Dalateatern med egenskrivna På andra sidan Swede Hollow och lirat på BB Kings jazzklubb i New York. Oavsett vilken scen hon står på är det berättande uttrycket och närvaron i fokus.


Malin Foxdal – sång & oktavmandolin, 
Emma Reid – fiol & viola,  Mikael Svedlund – piano

Lykke 26 aug

Folkmusikduon som är ett måste varje sommar!Ös, samspel och sväng på såväl dansloge som konsertscenenVår fina Lovis som ni även möter i caféets kassa under helger och sommaren spelar här tillsammans med glädjespridande Evelina.
Tillsammans skapar de magisk musik. Många är de som lyssnat på dom genom åren hos oss på Sigridslund och i dom hittat sina nya favoritartister.Julkonsert med IRMELIN  14 DEC

Skönsjungande trion Irmelin bjuder på julkänsla i vackra toner!


BAZAR BLÅ  3 MARS

Bazar Blå lyckas med konststycket att skapa ny musik som är lika unikt skandinavisk som den är självklart global. Med slagverk, basgitarrer och nyckelharpa har trion många beroende-framkallande sätt att trollbinda sin publik.

trion framför sin gränsöverskridande musik med ett fantastiskt samspel och på samma gång en tillåtande frihet. Det är en ren njutning att stiga in i Bazar Blås musikaliska universum och låta sig omfamnas av den virtuosa trions palett av ljud och djupa intimitet som går rätt in i hjärtat. Blunda, andas, njut!

Johan Hedin – nyckelharpa
Björn Meyer – akustisk och elektrisk sexträngad bas, bassmandola
Fredrik Gille – slagverk


ELLIKA FRISELL & RAFAEL SIDA  22 april

Rafael Sida, en rytmernas allkonstnär känd för sitt mångsidiga sväng i gränslandet av olika världar, möter fiolspelmannen Ellika Frisell, denna nyfikna folkmusiker rotad i både spelmanstraditionen och den experimentella folkmusikscenen.

Detta är en spelmansduo á 2000-talet. Ett nära och personligt mästarmöte med två av vår tids mest tonsättande traditionsbärare. De är nu aktuella med en skiva under våren!


Folk i Fångenskap med Folkmusiktrion KVIGA 13 maj

Hur levde Karolinersoldaten som krigsfånge? Hur skapas en barnamörderska? Vad skiljer en statare från en slav? Vilka var fångarna på Sveriges olika fängelser?
Följ med på en resa bakåt i tiden och upptäck hur Sveriges rättsväsende vuxit fram sedan 1600-talet till att vara dagens kriminalvård. Genom faktiska, dokumenterade livsöden framträder historien genom musiken. Tack vare skillingtryck, spelmansböcker och inspelningar lever känslorna av människorna i rättssystemet kvar långt efter deras död.
En musikteaterföreställning där ni får möta dessa människor och deras röster i berättande sång och spel.
Kviga: folkmusiktrio som utforskar udda och bortglömd musik. Med fokus på historisk skandinavisk folkmusik gestaltar dem livsöden från förr. Med stämsång, instrumentalspel och lekfulla arrangemang framför dem känslofulla, berättande visor. Med sättningen sång, knäppinstrument, folkliga flöjter och bas för Kviga den historiska folkmusiken till nuet.

Nina Grigorjeva- sång, folkliga flöjter - Ida Hellsten- sång, bas - Lovis Jacobsson- sång, fiol, gitarr mm. .

Polska trion WoWaKin
3 juni

WoWaKin grundades våren 2016 av tre musiker som ville utforska rötterna till den polska folkmusiken genom sina egna bakgrunder som klassiska, jazz och nutida musiker. Med en dynamisk repertoar av mazurkor, polkor, oberkas och en och annan polsk tango försätter dom publiken i den unika stämning som uppstår på en polsk byfest. Det blir en resa från bröllop på landsbygden till galna klubbkvällar i stan, där det febriga ruset vävs samman med bitterljuva sånger om förlust och längtan efter de svunna ungdomsåren. ”It’s Polishfolk at it’s best!”.

Paula Kinaszewska – sång, violin. 

Mateusz Wachowiak – dragspel med mera. Bartlomiej Wozniak ‑stränginstrument

BeatUs
plays The Beatles 10 juni

The Beatles Tribute.

Förbered er att tas tillbaka till 60-talet och igen uppleva popen och historien bakom bandet som fick världens musik att ta en annan riktning.

Dessa herrar står oftast bakom Robert Wells i hans produktioner. Ikväll byter de skepnad och tar oss med på en hyllning till ett av världens mest spelade band genom tiderna- The Beatles.

Musikalisk ekvilibrism, ohämmat ös och välrepeterad stämsång och roliga anekdoter är ord som ofta viskas i publiken efter konserterna.

På grund av ett hektiskt turnerande är detta ett unikt tillfälle att uppleva några av Sveriges bästa musiker som ikväll hyllar sina idoler.

Långbacka/Willemark/
Rydberg   17 juni

Sommar i Folkton med ett möte mellan tre, på sina respektive instrument, unika musikanter. Lite som inför en stundande middagsbjudning; ett samtal som kan leda såväl längs gamla stigar och färdvägar som in på helt nya marker. Scenvana, musikalitet och spelskicklighet här förkroppsligad av några av landets mest begåvade spelkvinnor.                                            Lena Willemark
Lisa Rydberg'
Lisa Långbacka


Ljus och Lykta   20 juni 

Folkmusikbandet Ljus och lykta sätter den vokala traditionen i centrum. De står stadigt i den svenska folkmusikens mylla, men inspireras gärna av andra traditioner; bluegrass, brittisk folk och visa, för att nämna några. Ljus och lykta består av Klara Ekman von Huth och Annika Hammer på sång, Vega Nordkvist, fiol och Anton Larsson, gitarr. Tillsammans tar de sig an medeltida ballader, kärleksvisor och koraler och stöper om dem till sina alldeles egna alster med humor, integritet – och ett makalöst sväng.

Olle Linder "Kasta Loss"
27 juni

Multiinstrumentalisten och låtskrivaren Olle Linder är främst känd som medmusiker i alla möjliga sammanhang och har spelat med hur många som helst i folk- och världsmusiksvängen, men även med artister som Robyn och Tomas Ledin

Du har säkert hört Olle Linder. Mer eller mindre medvetet. För Olle lirar överallt. Numera mest inom det som kallas folk- eller världsmusik och ofta tillsammans med artister som Ale Möller, Simone Moreno och Celtic Roots. Som slagverkare, bassist och trummis, men lika gärna på allehanda stränginstrument.

Det nya albumet med titeln Kasta loss, är hans andra album i eget namn och består av sånger han skrivit och samlat på sig under åren. Nu är det dags för dessa sånger att sätta segel och fara ut i världen.

Olle kommer med sin kvartett bestående av:
Caro Luna, Valter Kinbom och Natasja Dluzewska

Double Inn   4 juli

Bandet Double Inn från Katrineholm kombinerar musikalitet och spelglädje som ibland gör det omöjligt att stå still. I år firar de 25 år! Bandets medryckande irländska tongångar gör att publiken sällan lämnas oberörd. Med irländsk och keltisk folkrock och med flängande kiltar, bjuder Double Inn på musik fylld av glädje och energi. Även en och annan vemodig ballad finns på repertoaren

MP3    11 juli

Den bubblande, kraftfulla musiken från västra Sverige är deras signum. Låtarna har en fot stadigt planterad i den traditionella musiken, medan den andra ständigt tassar runt bland andra intryck och genrer tills en alldeles egen MP3-blandning uppstår, och efter en konsert lämnas ingen oberörd. De har även turnerat en hel del utomlands, i exempelvis Skottland, Belgien och Danmark  Mattias Pérez - gitarr, Nina Pérez - fiol, 
Mia Marine - femsträngad fiol.